Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

ΛΙΤΗ.



Λιτή  είναι  ο ευρύχωρος  νάρθηκας  μετά  το  Καθολικό  των μοναστηριακών   Ναών , και  των  Κυριακών  των  Σκήτεων   όπου  τελείται  η  Ακολουθία  της  Λιτής.
Η  λιτή, και ο κυρίως ναός  της  Σκήτης  δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινός. Το μέγεθός του εσωτερικά αιφνιδιάζει. Οι ευρύχωρες επιφάνειες καλύπτονται με υπερμεγέθεις συνθέσεις, όπως η Αποκαθήλωση στον τρούλλο του βόρειου χορού και η Θεία Μεταμόρφωση στον τρούλλο του νότιου  χορού. Οι τοιχογραφίες είναι έργο των ζωγράφων Αθανασίου και Κωνσταντίνου από την Κορυτσά του 1757, που ιστόρησαν επίσης τα καθολικά των Μονών  Φιλοθέου  και  Ξηροποτάμου  και το Κυριακό της Ξενοφωντινής  Σκήτης. Τμήμα των τοιχογραφιών έχουν καθαριστεί.
Η λιτή και ο κυρίως ναός είναι  κατάγραπτοι.  Στους τοίχους της  λιτής εικονίζονται ολόσωμοι ασκητές, όπως ο Όσιος Παύλος ο Θηβαίος, ο Μακάριος ο Αιγύπτιος και ο Διονύσιος ο εν Ολύμπω, και στα σταυροθόλια μαρτύρια Αγίων, όπως των Αγίων Γοβδελλά,  Μαρκέλλου και  Μύρωνος, Μηνά,  Βίκτωρος  και  Βικεντίου. Στην παράσταση  του μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου κεντρική θέση κατέχει ο σκορπιός που εμφανίστηκε στην φυλακή του Αγίου. Εικονίζονται μορφές που σπάνια βλέπει κανείς,  όπως  οι  Όσιοι  Ορσίσιος,  Αθανάσιος  Λεπεντρινός, Κάστωρ, Γάργαλος  και  Πετρώνιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου